top of page

Den korte historien om cider


eple sognefjorden sogndal fimreite sogn fjord norway norge epler historie fruit discovery aroma gravenstein cider sider

Cider, den forfriskende og delikate drikken som har vunnet hjerter over hele verden, har også en spennende historie i Norge. Mens denne boblende drikken kanskje først ble kjent for nordmenn i moderne tider, går historien om cider tilbake århundrer og har en rik kulturell arv.


Historien om cider i Norge kan spores tilbake til vikingtiden, da epler ble dyrket og brukt til å lage alkoholholdige drikker. Vikingene, kjent for sin eventyrlyst og utforskning, brakte med seg kunnskapen om epleproduksjon og ciderproduksjon til landene de besøkte, inkludert Norge. Det antas at de tidlige norske ciderene var grovere og mindre raffinerte enn dagens varianter, men de tjente sannsynligvis som en velkommen kilde til forfriskning og nytelse for våre forfedre.


I moderne tid har interessen for cider i Norge blomstret, delvis takket være en økende trend for lokale og håndverksbaserte produkter. Med en økende interesse for autentiske smaker og lokal matkultur har norske ciderprodusenter begynt å eksperimentere med ulike eplevarianter og produksjonsmetoder for å skape unike og smakfulle produkter.


I dag kan du finne et mangfold av norske cidermerker som hyller landets rike arv og naturressurser. Fra de tradisjonelle eplebaserte ciderene til mer eksperimentelle smaker som blåbær og solbær, er det en cider for enhver smak og anledning. Enten du nyter den alene på en solrik sommerdag eller sammen med venner og familie under en koselig kveld, bringer cideren en smak av norsk historie og håndverk til glasset ditt.


Så neste gang du tar en slurk av en forfriskende cider, husk den lange og rike historien bak denne sprudlende eplegleden, og løft glasset til Norges ciderarv!


Varme hilsner,

Team Odelsgut


cidersmaking gårdsopplevelser odelsgut cider fimreite sogndal sogn norge norway sider sidersmaking cruise sognefjord visitsognefjord sogndal båt sider cider

15 views

Comments


bottom of page