top of page

Epleeventyret: Fra naturens skattekammer til deg. Forskjellige eplesorter

eple sognefjorden sogndal fimreite sogn fjord norway norge epler historie fruit discovery aroma gravenstein

Eplet er mye mer enn bare en frukt; det er en kilde til inspirasjon, en helsebringende superhelt og en smakfull del av våre liv. Uansett om du foretrekker det søtt, surt eller sprøtt, er det ingen tvil om at eplet fortjener sin plass i rampelyset.


Epler har en lang historie som strekker seg tilbake tusenvis av år og har vært en sentral del av menneskelig kosthold og kultur gjennom historien. Disse friske og saftige fruktene har fortryllet våre smaksløker og inspirert kunstnere, forfattere og vitenskapsmenn over hele verden, som for eksempel det berømte historien om Isaac Newton og det fallende eplet som inspirerte hans teori om gravitasjon.Sognefjordens gull

I dag florerer tusenvis av eplesorter over hele kloden, hver med sin egen distinkte smak, farge og tekstur. Fra de fortryllende Fuji-eplene i Japan til de saftige Granny Smith-eplene fra Australia, representerer hvert eple en unik smaksopplevelse og en reise gjennom verdens kulturer og landskap.


Men hva skjer når vi ser nærmere på våre norske epler, spesielt de som høstes ved den majestetiske Sognefjorden?


Historien om hvordan epler fant veien til Norge er en fascinerende reise gjennom århundrer av handel og utforskning. Selv om epler ikke er innfødte i Norge, ble de introdusert gjennom kontakt med andre europeiske land. Det antas at epletrær ble dyrket i Norge allerede i vikingtiden, og gjennom handel ble ulike eplevarianter introdusert og spredt over hele landet.


I dag er Norge stolt vert for et mangfold av epletrær, men det er noe spesielt med de som vokser ved Sognefjorden. Med sine dype daler, friske fjordluft og nærheten til isbreer, skaper Sognefjorden et unikt mikroklima som er ideelt for epleproduksjon.

De lange somrene med lange dager og kule netter gir eplene en lang modningstid, noe som resulterer i frukt som er søtere, saftigere og mer smaksrike enn noe annet.


Men det er ikke bare klimaet som gjør eplene ved Sognefjorden så eksepsjonelle. Det er også den lidenskapen og omsorgen som går inn i deres dyrking. Mange av eplegårdene langs fjorden har vært i familiens eie i generasjoner, og kunnskapen og erfaringen som er overført fra foreldre til barn, bidrar til å skape noen av de mest delikate og ettertraktede eplene i verden.


Fra de klassiske Aroma-eplene til de søte Discovery-eplene, er eplene ved Sognefjorden et sant gastronomisk mesterverk. Deres saftighet og smakskompleksitet gjør dem ideelle for alt fra å spise rett fra treet til å bli brukt i de mest raffinerte retter, og ikke minst i cider.


Så neste gang du tar en bit av et norsk eple eller drikker en slurk av cider fra Sogn, ta deg tid til å sette pris på historien og naturens underverk. Og hvis du har sjansen til å besøke Sognefjorden og smake på dens gull i form av epler eller cider, ikke gå glipp av muligheten til å oppleve ekte magi.


Varme hilsen fra

Team Odelsgut


eple sognefjorden sogndal fimreite sogn fjord norway norge epler historie fruit discovery aroma gravenstein

Commentaires


bottom of page