top of page

Epleuniverset: Oppdag mange overraskende og spennende fakta om eplereple sognefjorden sogndal fimreite sogn fjord norway norge epler historie fruit discovery aroma gravenstein cider sider

Her kommer 10 imponerende og spennende fakta om epler som du kanskje ikke visste?

(+ Bonus-fakta lengst ned!)


1. Varietetens mangfold: Det finnes over 7500 kjente eplesorter verden over, hver med sin unike smak, farge og tekstur.


2. Et høyt vanninnhold: Rundt 86 % av et eple består av vann, noe som gjør dem forfriskende og hydrerende.


3. Historisk betydning: Epler har vært dyrket i over 3000 år og har vært en viktig del av menneskelig kosthold og kultur gjennom historien.


4. Rikt på næringsstoffer: Epler er en kilde til fiber, vitamin C, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer som bidrar til god helse.


5. Lang holdbarhet: Riktig lagret epler kan holde seg ferske i flere måneder, noe som gjør dem til et ideelt valg for lagring gjennom vinteren!


6. Symbol på fruktbarhet og ungdommelighet: I mange kulturer har epler symbolisert fruktbarhet, ungdommelighet og skjønnhet.


7. Epletrær blomstrer om våren: Epletrær produserer vakre blomster om våren før de utvikler frukt.


8. Epler flyter på vann: På grunn av deres høye vanninnhold, flyter epler i vann. Dette gjør dem til et populært valg i eplebobbing, et morsomt spill på Halloween.


9. Kulturarv: Mange eplesorter har sine røtter i gamle tradisjoner og lokale kulturer rundt om i verden.


10. Brukt til mer enn bare mat: Epler har blitt brukt til å lage alt fra cider og eplemost til epleeddik og eplekaker, og til og med eplebaserte kosmetikkprodukter.


BONUS!

Visste du at epler kan bidra til å holde tennene rene? Tygging av epler stimulerer spyttproduksjonen, som bidrar til å nøytralisere syrer i munnen og redusere oppbygging av plakk. I tillegg har eplets tekstur en naturlig rengjørende effekt på tannoverflaten, noe som kan bidra til å opprettholde god munnhelse.

Så neste gang du tar en bit av et eple, husk at du ikke bare nyter smaken, men også gir tennene dine en liten rengjøring! 🍏😁


Beste hilsen,

Team Odelsgut


eple sognefjorden sogndal fimreite sogn fjord norway norge epler historie fruit discovery aroma gravenstein cider sider

Comments


bottom of page